עסקת מקרקעין, ובכלל זו עסקה לרכישת דירה, היא עסקה מורכבת ובעלת משקל רב בחייו של כל אדם. מדובר בעסקה מורכבת המתבצעת בסכומים גבוהים מאוד באופן יחסי עבור האדם הממוצע ולכן רשלנות במקרקעין לא באה בחשבון.
משום כך, כובד האחריות המונח על כתפיהם של עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין הוא רב מאוד. אולם, למרות זאת, מקרים של רשלנות במקרקעין אינם כה נדירים.
למעשה, נראה כי בשנים האחרונות חלה עליה במספר תביעות על רשלנות מקצועית נגד עורכי דין בתחום הנדל"ן. תחום המקרקעין מועד במיוחד לטעויות מכיוון שבעסקאות מקרקעין ישנם בדרך כלל היבטים שאינם קשורים בנדל"ן בלבד. בכלל זה ניתן למנות היבטי מס, היבטי רישום ועוד כיוצא באלו.
במאמר זה נפרט אודות הסיבות שבגינן מוגשות תביעות כה רבות בתחום המקרקעין והנדל"ן.
רשלנות במקרקעין – כל הסיבות
בדרך כלל, כשמדובר בעסקאות נדל"ן בהיקף גדול מאוד, נדיר למצוא מקרים של רשלנות במקרקעין. גופים עסקיים גדולים מיוצגים בדרך כלל על ידי משרדי עורכי דין מנוסים ובקיאים מאוד בכל האספקטים של תחום המקרקעין. אולם כשמדובר בדירות למגורים המצב שונה.
ישנן מספר סיבות עיקריות לרשלנות במקרקעין
- חוסר מקצועיות של עורך הדין – השוק הישראלי מוצף כידוע בעורכי דין. משום כך, רבים מעורכי הדין לוקחים על עצמם תיקים שאינם בהכרח בתחום התמחותם. הבעיה היא שתחום המקרקעין הוא תחום מורכב ולא כל עורך דין אכן בקיא בכל הפרטים שצריך לבדוק על מנת להציג ללקוח את התמונה המלאה של העסקה. זה נכון גם כאשר מדובר בעסקאות בקנה מידה יחסית קטן ונכון שבעתיים כשמדובר בעסקאות גדולות.
- בחירת עורך הדין על פי שכר הטרחה שהוא גובה ולא על פי הידע שלו – אנשים רבים מוכנים לסכן את מיטב כספם בעסקת מקרקעין ולשכור את שירותיו של עורך דין זול, אך פחות מקצועי. אבל מה שזול, עלול פעמים רבות לעלות ביוקר כידוע ומשום כך פעמים רבות עלולים הדברים להתגלגל לפתחו של בית המשפט עקב רשלנות של עורך דין מקרקעין.
- מורכבות העסקה וההליכים הנלווים – עסקאות מקרקעין הן עסקאות מורכבות והן מצריכות מעורך הדין להיות מעורב בהליכים שונים שאינם קשורים בהכרח לתחום התמחותו. בין היתר עליו להתמצא בתחום המיסוי, בתחום ניירות הערך ובתחום הקניין הרוחני. חוסר בקיאות בתחום מסוים עלול להוביל לשגיאות וטעויות אשר בתורן מובילות לתביעת רשלנות במקרקעין.
שלבי עסקת מקרקעין
עסקת מקרקעין היא תהליך בעל מספר שלבים:
- בדיקות מקדימות – בשלב זה נדרש עורך הדין לבצע את כל הבדיקות המשפטיות הרלוונטיות כדוגמת מצב זכויות הדירה או כל נכס אחר ברשויות הרלוונטיות, בדיקת עיקולים ושעבודים בנכס ועוד.
- כתיבת ההסכם – על עורך דין לגבש הסכם בעל מנגנוני הגנה טובים, שישמרו על האינטרסים של הלקוח וימזערו ככל האפשר את הפגיעה באינטרסים אלו תוך כדי העסקה.
- סיום העסקה – בסיום העסקה יש לבצע רישום של הנכס ברשות הרלוונטית.
אחת הסיבות לכך שמקרים של רשלנות מקצועית בעסקאות מקרקעין אינם נדירים היא שעורכי דין מתמהמהים לעיתים ברישום הנדרש עבור הרשות הרלוונטית. לעיכוב זה יש לעיתים השלכות קשות על בעלי הנכס אשר עלול בתורו לתבוע את עורך הדין.
איך לבחור במשרד עורכי דין מקצועי לענייני מקרקעין
כפי שתואר להלן, תחומי האחריות של עורך דין מקרקעין בעסקאות שונות הינם רבים ומגוונים. מדובר בתחום מורכב, המצריך מעורך הדין לצבור ידע נוסף מעבר לתחום התמחותו. משום כך מומלץ לבחור במשרד עורכי דין בעל ותק וניסיון המתמחה ספציפית בתחום המקרקעין.
משרד עורכי הדין חיים קינן ושות' מתמחה בתחום הנדל"ן והמקרקעין. למשרדנו ניסיון רב של למעלה מ-20 שנה בתחום ואנו מספקים ללקוחותינו שירותים משפטיים ברמה הגבוהה ביותר. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו עוד היום לקבלת ייעוץ ראשוני ונשמח לעמוד לרשותכם.